صادقانه بگم اولین جایی که اسم ریدایرکت به گوش من خورد، تو مباحث آموزشی سئو بود. اما بعدا متوجه شدم که نه تنها یک سئو کار، بلکه یک مدیر سایت و یا ادمین وبسایت هم باید ریدایرکت رو بلد باشن و بتونن درست ازش استفاده کنن. در این مطلب از ادیب پلاس میخوام در رابطه با ریدایرکت یا تغییر مسیر در وب باهاتون صحبت کنم. بزارین با یک مثال جالب موضوع رو تفهیم کنم.
عناوین اصلی این مطلب
به باد رفتن جلسه مهم در شرکت!
فرض کنید شما داخل یک شرکت ساختمانی کار میکنید و مهندس نقشه کشی هستین. شما چندین روز وقت گذاشتین و یک پروژه حرفهای رو با تمام جزئیات کشیدین. پروژه تکمیل شده رو، داخل اتاقتون روی یک برد نصب کردین و قرار مدیرعامل برای بررسی و مشاهده به اتاق شما بیاد تا نقشه رو ببینه.
تو همین وضعیت، قراره تا شرکت هم از مکان فعلی به جای دیگه منتقل بشه. تغییر دفتر هم باعث شده تا هرج و مرج بشه و همه اسباب و وسایل قاتی پاتی بشن. بالاخره اسباب کشی تموم میشه و تو دفتر جدید جاگیر میشین، اتاق شما رو هم تحویل میدن و مدیر عامل با چندتا از اعضای هیئت مدیره میان تو اتاق تا نقشهای که شما زحمت کشیدنش رو کشیدی ببینن.
اما شما هر چی تو اتاق رو میگردی، اون بردی که نقشه روش نصب بود رو پیدا نمیکنی، کلی استرس گرفتی و یکی از مهم ترین جلسات شغلیت در حال از هم پاچیدنه. تو همین وضعیت یکهو آبدارچی شرکت وارد اتاق میشه و میگه آقای فلانی، خواستم بگم بردی که تو دفتر قبلی مال شما بود، الان تو سالن کنفرانسه و یک نقشه هم بهش نصب شده، خواستم بدونم نقشه مال شماست؟
یک نفس راحت میکشی و با مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره به سمت سالت کنفرانس حرکت میکنید.
ریدایرکت در وب چه کاربردی داره؟
این مثالی که زدم یک توضیح یکم طولانی از ریدایرکت بود، اگر اون نقشه کش از جابه جایی نقشهاش مطلع میشد به نوعی کمک میکرد که دچار چالش نشه. ریدایرکت تو وب اینطوری تعریف میشه که، آقای مدیر وبسایت اگر یکوقت خواستی یکی از Url ها یا آدرس های سایتت رو تغییر بدی، نباید همینطوری رو هوا انجامش بدی، باید اون آدرس رو تغییر مسیر بدی. با این کار موتورهای جستجو و ربات های خزنده رو از سر درگمی درمیاری و از ضربه دیدن ساختار سایتت و سئوش جلوگیری میکنی.
فرقی نداره به چه دلیلی، باید انجامش بدی
ببین مثلا فرض کن من یک صفحه داخل سایتم ساختم با آدرس adibplus.com/free و داخل این صفحه یسری دوره رایگان رو به نمایش کاربرانم در میاوردم. حالا تصمیم گرفتم کلا این قضیه رو تعطیل کنم و دیگه دوره رایگان نداشته باشم. یا مثلا با free حال نمیکنم و میخوام آدرس صفحه رو بذارم adibplus.com/dore-hedieh
خوب در هر دوی این حالات من باید ریدایرکت انجام بدم، چرا؟
یک تراژدی غم انگیز!
ببین دوست من، وقتی شما یک محتوا مینویسی و داخل سایتت منتشر میکنی، ناخودآگاه و یا برخی مواقع خودآگاه (با درخواست ایندکس داخل سرچ کنسول)، داری به موتورهای جستجو و رباتهای خزنده اطلاع میدی که یک url به دنیای وب اضافه شد و اونا هم وظیفهشون میدونن که اون url رو شناسایی کنن و داخل دیتابیس گوگل و امثالهم ذخیره کنن.
حالا با توجه به کیفیت محتوا و بحثهای سئو فرض میکنیم شما یک مطلب جامع درباره زمین شناسی نوشتی و الان با سرچ کلمه “مقاله زمین شناسی” تو لینک دوم گوگل نمایش داده میشی. تا اینجای قصه همه چی به خوبی و خوشی میگذره.
بعد از چند وقت، یکجا میشنوی که url انگلیسی برای سئو بهتره تا فارسی (البته این فرضه، وگرنه نمیخوام بگم که اینطور نیست یا هست) و کاملا یکهو شما تصمیم میگیری که آدرس صفحهات رو از https://domain.com/زمین شناسی به https://domain.com/Geology تغییر بدی! اما وای از اونروزی که از ریدایرکت مطلع نباشی و این کار رو بکنی.
خیلی راحت خودت با دستای خودت هرچی اعتبار اون صفحه بود و برای سئو سایتت مثبت بود از بین میبری. چرا؟
خوب برادر من، گوگل و موتورهای جستجو علم غیب ندارن که شما زحمت کشیدی آدرس صفحه ات رو تغییر دادی. اتفاقی که میفته اینه که شما آدرس رو تغییر میدی و اولین کاربری که بعد از این کار به صفحهات مراجعه میکنه، با یک صفحه 404 مواجه میشه و خیلی ناراحت صفحه رو میبنده. به همین راحتی از نتیجه دوم گوگل حذف میشی و تمام.
به این داستان با نگاه طنز نگاه نکنید، چون آدم های زیادی هستن که همین الان هیچ اطلاعی از ریدایرکت در وب ندارن و به همین راحتی زحمت چندین ماهه یا حتی ساله خودشون رو از دست میدن. تازه کاش فقط قضیه به این نتایج گوگل ختم میشد. شما وقتی یک صفحه مهم داری و تو نتایج برتر گوگل نشستی، به احتمال زیاد، داخل وبسایت خودت هم به این صفحه لینک دادی. مثلا داخل صفحات مقالاتت، محصولات و یا سایدبارت.
حالا با این تغییر مسیر، چه اتفاقی میفته؟ تمام اون لینکهای که به اون صفحه خاص منتهی میشدن، تبدیل به 404 میشن! باز هم امتیاز منفی سئو، اول تجربه بد کاربر و بعد هم ناراحتی موتورهای جستجو. حالا این توضیحی که دادم رو برای حالات مختلف دیگه هم در نظر بگیر، مثلا وقتی میخوای یک صفحه یا نوشته خاص از سایتت رو کلا حذف کنی، یا یک مطلب وسیع تر نوشتی و میخوای قبلی رو به اون منتقل کنی.
در همه این قضایا، حلال مشکلات شما ریدایرکت است و بس!
جالب است بدانید
هر وبسایتی بعد از تولد در دنیای وب به طور پیشفرض یک ریدایرکت اتوماتیک دارد و آن هم مربوط به دامنه اصلی سایت است. همانطور که میدانید، آدرسهای وبسایت میتواند اشکال مختلفی داشته باشد، مثلا با www یا http وارد شود. اما نکتهای که وجود دارد این است که همگی اینها باید به یک مقصد ختم شوند.
اگر شما تصمیم گرفتید که دومین اصلی سایتتان بدون www باشد، پس اگر دومین را همراه با www هم وارد کنیم، باید به حالت بدون www منتقل شویم. یا اگر روی سایت شما ssl نصب باشد، حتما باید دامین شما در حالت http به https ریدایرکت شود. در غیر این صورت انگار که دو وبسایت یکسان با نام دامنه شما در دنیای وب وجود دارد که این میتواند ضربه مهیبی به سئو سایتتان وارد کند.
البته نگران این موضوع نباشید چون در اکثر مواقع این نوع ریدایرکتها از سمت وب سرور انجام میشود و روی وبسایت ها وجود دارد. اما برای اطمینان بیشتر همین حالا این موضوع را چک کنید و در صورت بروز خطا با هاستینگ خود در ارتباط باشید.
چند مدل تغییر مسیر یا ریدایرکت در وب داریم؟
حالتهای مختلفی برای تغییر مسیر داریم که در ادامه همشون رو بررسی میکنیم. این کدهایی که نام بردیم مثل 301 یا 410 در واقع برای فهموندن نوع ریدایرکت به سرور و البته رباتهای موتور جستجو هستن.
ریدایرکت 301 (این آدرس به طور دائم منتقل شد)
این ریدایرکت زمانی استفاده میشود که شما آدرس یا url یک صفحه را برای همیشه و به طور دائم تغییر دادهاید. برای مثال domain.com/salam رو به domain.com/hello تغییر مسیر میدین و با این کار موتورهای جستجو رو موظف میکنید که آدرس قبلی رو با جدید جایگزین کنند. بدون اینکه هیچ ضربهای به ساختار و سئو صفحه شما وارد بشه.
در این حالت اگر اون صفحه شما رتبهای هم داشته باشه، بعد از انجام ریدایرکت ممکنه با یک افت رتبه کوتاه مدت چند روزه مواجه بشین و دوباره به همون وضعیت قبل برمیگردین. اما خوب برای صفحات رتبه گرفته شده من خودم این کار رو مواجه میکنم. ممکنه برخی مواقع یکم این جایگزینی زمان بیشتری ببره و چالش زا باشه.
ریدایرکت 302 (این آدرس فعلا منتقل شده و ممکنه در آینده به آدرس قبلی برگرده)
طبق منابع مختلف ریدایرکت 302 به معنی “پیدا شد” است. در واقع با این کار شما به موتور جستجو میفهمانید این آدرس صحیح است و باید فعلا به طور موقت جایگزینی قبلی شود. اما در آینده ممکن است به آدرس قبلی برگردانده شود. به زبان خودمانی استفاده از ریدایرکت 302 نوعی بلاتکلیفی است و به طور معمول در بین مدیران سایت و سئوکاران خیلی کمتر استفاده میشود.
فرق بین ریدایرکت 301 و ریدایرکت 302
استفاده از این ریدایرکت نوعی عملیات موقت است و نه خیال خود مدیر وبسایت را راحت میکند و نه موتور جستجو را. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که فرق اصلی بین ریدایرکت 301 و 302 چیست؟
میتوان گفت اصلی ترین تفاوت، دائمی بودن و موقتی بودن ریدایرکت است. پس به هیچ وجه یکی از این دو را جای دیگری استفاده نکنید.
ریدایرکت 307 (این آدرس فعلا منتقل شده و قطعا در آینده به آدرس قبلی برمیگرده)
جالب است بدانید 307 همان 302 است، با یک تفاوت جزئی. ریدایرکتهای 302 اغلب برای ایجاد تغییر مسیرهای موقت استفاده میشوند، اما با ظهور HTTP 1.1 در دنیای وب، ریدایرکت 307 جایگزینی به عنوان یک تغییر مسیر موقت معتبر شده است.
به طور کلی ریدایرکت 302 کمی مبهم است و به نوعی خود فردی هم که از آن استفاده میکند، مطمئن نیست که آیا بعدا آدرس را به حالت قبلی برمیگرداند یا نه. اما یک ریدایرکت 307 دقیقاً بیان میکند که URL درخواستی به یک مکان موقت منتقل شده است و مدتی دیگر بازخواهد گشت.
فرق بین ریدایرکت 302 و ریدایرکت 307
در 302 شما از برگشت به url قبلی مطمئن نیستید، اما در 307 این موضوع قطعی است و قرار است شما بعد از مدتی صفحه خود را به آدرس اولیه بازگردانید.
ریدایرکت 410 (این آدرس کاملا حذف شده)
بسیاری از مدرسین سئو و مدیران وبسایت این کد را به اسم ریدایرکت نمیشناسند. اما خوب بالاخره یک نوع ریدایرکت محسوب میشه و کاربرد مناسبی هم داره. در مواقعی که شما کلا میخواهید یک صفحه یا آدرس از سایتتون رو حذف کنید و قرار نیست محتوا یا صفحه دیگهای جایگزین اون بشه یا برای رفع خطای 404 در وبسایت کاربرد داره.
برای مثال یک صفحه لندینگ برای فروش تابستانه محصولات داشتین و حالا دیگه نیازی بهش ندارین. اگر به طور عادی صفحه رو حذف کنید و کاربر در جای دیگه به لینک اون صفحه دسترسی پیدا کنه و روش کلیک کنه با 404 مواجه میشه که اصلا موضوع خوبی نیست، چه از لحاظ تجربه کاربری و چه از لحاظ موتورهای جستجو. شما یا باید از redirect 301 استفاده کنید یا از کد 410.
اگر صفحهای دارید که محتوا و موضوعش مرتبط با همون صفحه حذف شده است بهتره با 301 کاربر رو به اون محتوای مرتبط منتقل کنید (در برخی موارد میتونید به صفحه تماس با ما هم ریدایرکت 301 انجام بدین). اما اگر تمایلی به این کار نداشتین، لازمه تا از کد 410 استفاده کنید. با این کار به موتورهای جستجو میفهمونید که این صفحه کاملا حذف شده و باید از لیست آنها نیز حذف شود.
ریدایرکت 451 (این آدرس به دلیل نقض قوانین حذف شده)
اگر از طرف مراجع قانونی دستور حذف یک صفحه از وبسایت صادر شود مدیر وبسایت باید از ریدایرکت 451 استفاده کند. در واقع این موضوع نشان دهنده این است که محتوای موجود در صفحه اشکالاتی و مواردی داشته که مغایر با قوانین و حدود آن کشور است و در عین حالی که مدیر سایت تمایل به حذفش ندارد، مجبور به انجام این کار است.
———————————————
سوالات متداول درباره ریدایرکتها
ریدایرکت دقیقا یعنی چی؟
ریدایرکت به معنی تغییر مسیر است. در دنیای وب بعضی مواقع لازم است تا یک صفحه از وبسایت به آدرس جدیدی منتقل شود که باید از ریدایرکت استفاده کنیم.
آیا ریدایرکت در سئو وبسایت تاثیر دارد؟
قطعا یکی از موضوعات اساسی در ساختار سئو وبسایت استفاده از ریدایرکت ها است. اگر نحوه درست استفاده از ریدایرکت را بلد نباشید، وبسایت شما میتواند دچار چالش شود. یکی از این چالش ها وجود صفحات متعدد 404 در وبسایت است که تجربه کاربر از وبسایت شما را تجربه بدی خواهد کرد و در نهایت این موضوع برای موتورهای جستجو نیز ناخوشایند است.
فرق بین ریدایرکت 302 و 307 چیست؟
فرق بین این دو ریدایرکت وجود قطعیت است. در ریدایرکت 302 شما از برگشت به url قبلی مطمئن نیستید، اما در ریدایرکت 307 این موضوع قطعی است و قرار است شما بعد از مدتی صفحه خود را به آدرس اولیه بازگردانید.