سلام و صد سلام به ادیب پلاسیهای عزیز، امروز میخوام تجربه خودم رو از سایتهای فریلنسری داخلی (فارسی) براتون بگم و یجورایی به تازه کارها کمک کنم تو این وبسایتها کارشون رو شروع کنن.
این وبسایتها الان تنوع بالایی تو ایران پیدا کردن و شاید بشه گفت تعدادشون از انگشتهای دو دست بیشتر شده، اما اگر واقعیتش رو بخواین، از لحاظ کاربردی واقعا 2 یا 3 تاشون بدرد بخور هستن. در کل امروز میخوام به قضیه فریلنسر و فریلنسری و کسب درآمد زیر باد کولر با شلوارک 😂 بپردازم.
عناوین اصلی این مطلب
به کی میگن فریلنسر؟
خوب این سوال یک تعریف خیلی ساده داره، به کسی که داخل خونه یا محل کارش نشسته و از راه دور یک پروژه کاری رو برای یک شخص یا شرکت انجام میده میگن freelancer. این همکاری از راه دور میتونه به صورت کوتاه مدت یا بلند مدت باشه.
اما واقعا به همین سادگیه؟
بنظرم شخصی که فریلنسر هست یا تصمیم میگیره فریلنسر بشه، یسری ابعاد دیگه رو هم باید به غیر از راحتی کارش در نظر بگیره. یک فریلنسر به اعتماد به نفس، توانایی مذاکره و پرزنت خودش، مدیریت زمان و البته داشتن حداقل یک یا چند مهارت تخصصی نیازه داره تا بتونه واقعا خروجی درست حسابی از کارش بگیره.
داشتن تخصص برای فریلنسری واجبه؟
بنظر من که قطعا بله. اول این موضوع رو روشن کنم که در حال حاضر تو سال 2022 فریلنسری بیشتر تو حوزه تکنولوژی، آی تی، گرافیک، برنامه نویسی و یجورایی هر چیزی که به کامپیوتر ربط داره، فعاله و اینطوری نیست که شما مثلا تعمیر آبگرمکن بلد باشی و بتونی فریلنسری کنی. البته فکر نکنم مثال جالبی زده باشم، در کل خواستم بگم حوزه فریلنسری محدوده.
البته که همین حوزه محدودش انقدر شاخه داره که اگر شما واقعا علاقهمند به شروع باشید، خیلی راحت میتونید با تخصصهای راحت شروع کنید. مثلا تایپ و مقاله نویسی چیزیه که میتونید در عرض یکی دوماه یادش بگیرین و پول خوبی رو هم ازش دربیارین.
توانایی مذاکره چقدر به یک فریلنسر کمک میکنه؟
من به هیچ وجه قبول ندارم که یسریا میان میگن باید تو کار فریلنسری زرنگ باشی و مشتری رو، رو هوا بزنی و نمیدونم هر چی گفت بگی چشم. بنظرم روزی هر کدوم از انسانها سرجای درستش و موقع درستش به دستشون میرسه، پس اصلا نمیخوام اینجا حرف از مهارتهای نرم و از این چیزایی که بنظرم جملات قلمبه سلمبه هستن، بزنم.
اما میخوام بهتون بگم که صحبت کردن درست و اصولی تو روحیه کارفرما تاثیر داره. چون اغلب موارد شما تماس تصویری، صوتی یا قرار حضوری با کارفرماهاتون برقرار نمیکنید، پس تنها ابزار شما متنه. باید طوری جملات رو بنویسید و از تواناییها، تجربیات قبلی که داشتین و اشتیاقی که برای همکاری با اون دارین، توضیح بدین که حس خوبی منتقل بشه.
من خودم هم تجربه فریلنسری رو داشتم و هم تجربه کارفرمای فریلنسر بودن رو. به راحتی میتونم تشخیص بدم که طرفی که درخواست همکاری برام ارسال کرده یک متن آماده که برای 500 نفر دیگه هم همونو فرستاده، فرستاده و به قول معروف تیری تو تاریکی انداخته و یا نه برعکس، واقعا توضیحات پروژه رو خونده و میخواد صادقانه برای انجامش کمک کنه.
اعتماد به نفس داشته باش!
دوستان واقعیت اینه که وقتی یک پروژه روی یکی از سایتهای معروف فریلنسری منتشر میشه، فقط شما نیستین که برای اون فرد پیام درخواست همکاری ارسال میکنید، چند ده نفر دیگه هم تو همون ساعتهای اولیه براش پیام میذارن. البته این قضیه به این برمیگرده که چقدر اون پروژه تخصص، خاص یا عمومیتری رو لازم داره.
پس کارفرما مجبور نیست شما رو انتخاب کنه و یجورایی به قول خودم منو برای طرف بازه. اما اینا چه ربطی به اعتماد به نفس داره؟ خوب ببین رفیق باید بتونی تو همون پیام اولی با اعتماد به نفس کامل تخصص، مهارت، تجربه و حتی کارهای اضافه بر سازمانی که میتونی انجام بدی رو برای کارفرما توضیح بدی و طوری صحبت کنی که واقعا درک کنه به قضیه مسلطی و میتونه بهت اعتماد کنه.
البته منظورم اصلا تظاهر کردن نیست، بلکه اگر واقعا به اون مهارت تسلط دارین یا میدونید از پسش برمیاین، این کار رو بکنید. مثلا من طراح سایت هستم، تا به حال چندین سایت تو حوزههای مختلف طراحی کردم و به دنیای وب تا حد خوبی مسلط هستم. پس میتونم روی یک پروژه سایت فروشگاهی با وردپرس به راحتی پیشنهاد ارسال کنم و از خودم تعریف کنم. چرا؟ چون قبلا این کار رو انجام دادم و به خودم مطمئن هستم.
پس اگر از پس پروژه برمیای برو و راحت حرفت رو بزن و هر چی داری رو بریز روی دایره. حتی اگر تو اون حوزه تازه کاری، بازم به طور کاملا صادقانه حرفت رو مطرح کن. به کارفرما بگو که تازه شروع کردی و خوشحال میشی کارش رو به تو بسپاره تا انجام بدی. بنظرم صداقت همهجا جواب میده، حتی از پشت مانیتور کامپیوتر.
مدیریت زمان
اما نکتهای که خیلی خیلی مهمه و خودم هم اوایل کار درگیرش بودم، کم آوردن زمان بود. یعنی پروژه قبول میکردم و مجبور میشدم تا دیروقت پای سیستم باشم و کار رو جلو ببرم. اما یکم که گذشت دیدم وضعیتی که الان توش هستم، از کارمندی و شغل حضوری تو دفتر هم بدتره. کل روز درگیر کار هستم و وقت سرخاروندن نداشتم.
پس تصمیم گرفتم یسری پروژهها که درآمد کمتری دارن رو از اون به بعد قبول نکنم تا زمانم رو صرف کارهای مهمتری کنم. پیشنهادی که دارم اینه، شما هم باید طبق سلیقه خودتون یک تایم کاری مشخص کنید و تو اون تایم به کار بپردازین.
البته این موضوع یکم شخصی و بستگی به خودتون داره. یکسری افراد هم هستن که هر وقت حسش رو داشته باشن شروع به کار میکنن و هر وقت هم خسته بشن استراحت میکنن یا به تفریح میپردازن.
اصلا ماهیت اصلی فریلنسری همین آزاد بودنشه. افراد فریلنسری رو به عنوان شغل اصلی یا شغل دوم انتخاب میکنن چون دوست دارن، تایم کاریشون دست خودشون باشه، درآمد بالاتری رو تجربه کنن و جایی که دوست دارن کار کنن.
درآمد فریلنسری چقدره؟
به نظر من اگر یکی دوتا تخصص رو خوب بلد باشیم و بتونیم روی اون مهارتها حساب باز کنیم. به راحتی میشه از فریلنسری درآمدهای بالایی رو تجربه کرد. اگر به صورت پاره وقت بخواین بهش بپردازین میتونه به عنوان یک درآمد مکمل باشه. اما اگر شغل دائمی شما فریلنسری بشه و به طور کاملا فول تایم روش وقت بذارین، حداقل درآمد کارمندی رو براتون داره.
البته که این حداقل و میتونه تا چند برابر اون هم براتون اتفاق بیفته. معمولا کسانی که از شغل کارمندی و حضوری روی فریلنسری سوییچ میکنن، 95 درصدشون به شغل قبلی برنمیگردن چون هم درآمد راضی کننده است و هم راحتی و آزادی که دارن، خیلی لذت بخشه.
چطوری فریلنسری رو شروع کنم؟
اشتباه نکن!
اولین نکتهای که باید حتما بهش توجه کنید این هست که در شروع کار به صورت عجلهای تصمیم نگیرید. خیلی افراد هستن که در حال حاضر جایی مشغول به کار هستن و کاری ثابت دارن. بعد از یکم خوندن درباره فریلنسری، یکهو تصمیم میگیرن از فردا سرکار نرن و از خونه پول دربیارن.
این کار به شدت اشتباه، چون شما مطمئن نیستی که چه چیزی در انتظارت هست. پس به نظر من اولش با پاره وقت شروع کن. یعنی چندتا پروژه فریلنسری بگیر و تو تایمهای خالی و روزهای تعطیل انجام بده.
اگر همه چیز برات اوکی بود و درآمد اون کارهای پاره وقت هم به حدی بود که اگر کارت رو ول کنی و به صورت تمام وقت به فریلنسری بپردازی، میتونست هزینههات رو تامین بکنه، حالا وقتشه که از شغل خودت استعفا بدی و به دنیای فریلنسرها وارد بشی.
رزومه داری؟
وقتی شما داخل سایتهای فریلنسری شروع به کار میکنید، دو حالت وجود داره، یا از قبل رزومه دارین و میتونید اونها رو داخل سایت آپلود کنید تا اعتماد جلب کنید و سریعتر اولین پروژه رو بگیرین. یا اینکه تازه کار هستید و هیچ گونه نمونه کاری ندارین.
اگر جزو دسته دوم باشین، شاید یکم گرفتن اولین پروژه براتون طولانی بشه، اما نگران نباشین. افراد زیادی هستن که اگر ازشون درخواست کنید، بدون توجه به رزومه کار رو به شما میسپارن. پیشنهادی که دارم، قبل از شروع کار برای خودتون رزومه بسازین.
برای مثال اگر تو آشنا و دوستان کسی رو میشناسید که حرفه شما بدردش میخوره، ازش بخواین کاری رو به شما بسپاره تا انجام بدین. یا اگر به هیچ کسی دسترسی ندارین، به صورت خودجوش رزومه سازی کنید. مثلا اگر طراحی سایت انجام میدین، چند سایت رو طراحی کنید و با سبکهای مختلف به نمایش بذارین و اونارو به عنوان نمونه کار منتشر کنید. این موضوع به کارفرما دلگرمی میده تا راحتتر پروژه رو به شما بسپاره.
چطوری درآمد فریلنسری رو بیشتر کنم؟
مهارت درست و حسابی یاد بگیر!
اولین موضوع تخصص و مهارت که هر چقدر بیشتر بشه و شما توش حرفهای بشین، قطعا به همون اندازه درآمدتون هم بیشتر میشه. برای مثال یک طراح سایت که کلا یکسال کارش رو شروع کرده و 4 تا پروژه با وردپرس زده، با یک طراح سایت که 5 سال سابقه کار داره و به صورت فول کدنویسی PHP,HTML,CSS هم بلده اصلا قابل مقایسه نیستن. هم از لحاظ قیمتی که روی پروژهها پیشنهاد میدن و هم از لحاظ خروجی کاری که دارن.
مشتری ثابت داشته باش
شما بعد از اینکه چندتا پروژه رو داخل سایتهای فریلنسری میگرین و به خوبی انجام میدین، به احتمال زیاد یک دایره ارتباطی بوجود میارین و یکسری افراد رو خواهید داشت که همکاریشون با شما به صورت بلندمدت میشه. همین موضوع باعث افزایش درآمد خواهد شد و البته که باز هم رضایت این مشتریها باعث معرفی شما به افراد جدید میشه و همینطور این سیکل میتونه ادامه دار باشه.
تنها لازمه ساخت این دایره ارتباطات، یکم بیان و برخورد صمیمانه و خوب، تحویل پروژه با بهترین کیفیت و سریع ترین زمان ممکن و حتی در مواقعی انجام کارهای اضافه بر سازمان برای جلب رضایت و اعتماد مشتریه.
واقعا افزایش درآمد تو فریلنسری فرمول خاصی نداره، شما بعد از چند ماه کار، به خودتون میاین و میبینید اصلا وقت خالی برای قبول پروژه جدید ندارین. پس نگران نباشین و شروع کنید.
پیشنهاد من برای شروع
اگر همین الان سرچ کنید فریلنسری تو 10 نتیجه اول گوگل با دو تا سایت درست و حسابی مواجه میشین که من با هر جفتشون هم کار کردم. من صادقانه نظرم رو میگم و انتخاب با خود شما است. دو سایت پونیشا و کارلنسر در حال حاضر بهترین و قابل اعتمادترین سایتهای فریلنسری ایرانی هستن که میشه پروژههای خوبی رو داخلشون پیدا کرد. اما یسری فرقها با هم دارن که به طور خلاصه بهشون میپردازم.
پونیشا
من خودم خیلی با پونیشا ارتباط برقرار نمیکنم راستش. از لحاظ ثبت نام و احراز هویت باید هفت خان رستم رو رد کنی. برای درج رزومه هم کلی ضوابط دارن که باید رعایت کنی. ولی اگر با این موضوعات مشکلی ندارین، سایت خوبیه و داخلش کلی پروژه درست و حسابی وجود داره که میتونید مال خودتون بکنید.
در این تاریخ که دارم مطلب رو مینویسم (1401/7/7)، هزینه خرید پلن کاربری ماهانه داخل پونیشا از کارلنسر کمتره. شما باید برای ارسال پیشنهاد روی پروژهها طرح عضویت تهیه کنید و میتونید با هر کدوم از طرحها تعداد محدودی پیشنهاد رو روی پروژهها ارسال کنید.

من تجربه زیادی تو پونیشا ندارم و تعداد پروژه هایی که ازش گرفتم کمتر از 3 یا 4 تا دونه بوده. بیشتر برای سپردن پروژههایی کاری خودم (تو حوزه طراحی سایت) به دیگران داخلش فعال بودم و نکته مثبتی هم که داره همینه، با یک اکانت میتونید هم به عنوان فریلنسر، هم به عنوان کارفرما فعالیت کنید.
کارلنسر
من بیشتر با کارلنسر کار کردم و پروژههای زیادی رو داخلش گرفتم. همچنین چیز بیشتری که بهم کمک کرده، ارتباطاتیه که تونستم از طریق این سایت با افراد و کارفرماها بیرون از محیط کارلنسر داشته باشم و کلی پروژه و فرصت شغلی خوب برای خودم ایجاد کنم.
ثبت نام، ارسال رزومه و گرفتن پروژه داخل کارلنسر خیلی آسون تر از پونیشا است. بنظر شخصی من حتی تعداد فریلنسر هم نسبت به پونیشا در این سایت کمتره و شانس شما برای گرفتن پروژهها بیشتر میشه.

موفق باشید
در نهایت هیچ چیز بدون تجربه کردن مشخص نمیشه. پس پیشنهاد میکنم رزومههاتون رو داخل دو تا سایت آپلود کنید و گوش به زنگ باشید تا سریع روی پروژهها پیشنهاد ارسال کنید. قیمتهای مناسبی رو پیشنهاد بدین تا برای افراد جذاب باشه و بتونید زودتر اولین پروژه رو بگیرین.