سئوکار باید کدنویسی بلد باشه؟ پاسخ جامع و دقیق به این سوال

نظرت درباره محتوا چیه؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بده

میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:

سئوکار باید کدنویسی بلد باشه؟ پاسخ جامع و دقیق به این سوال

سئوکار باید کدنویسی بلد باشه؟

خیلی کوتاه و مفید باید بگم خیر. شما به عنوان سئو کار نیازی نیست که دانش تخصصی کدنویسی حالا به هر زبانی رو داشته باشین. اما خب واقعیت موضوع اینه که تو عادی ترین حالت سئو هم یسری مشکلات فنی پیش میاد که باید اول درکشون کنی بعد به یک متخصص بسپاری تا برات حلشون کنه. پس غریبه بودن با دنیای کد و بحث فنی وب هم برای سئو کار خوب نیست. میخوای بیشتر دست گیرت بشه، مطلب رو تا آخر بخون.

یسری از بچه ها که کم تجربه هستن و یا تجربه‌ای ندارن از من حین گذروندن دوره یا جاهای مختلف میپرسن که فلان پروژه رو گرفتیم، سایت اختصاصیه، باید چیکار کنیم؟ یا سایت وردپرسی ولی فلان چیزش رو بلد نیستیم درست کنیم! تو این مطلب هرچی که در این باره تجربه کردم و بلدم رو باهاتون به اشتراک میزارم.

سئوکار فقط باید سئو کند!

SEO specialist

دوستان عزیز شما به عنوان یک سئوکار مبتدی، نیمه حرفه‌ای یا خیلی حرفه‌ای هیچ گونه وظیفه‌ای درقبال کدنویسی یا اصلاحات فنی سایت کارفرما ندارین. فقط و فقط طبق قرارداد یا لیست وظایفی که به مشتری دادین باید کار سئو سایت رو پیش ببرین. یعنی چی؟

مثلا یکی از فاکتورهای مهم سئو و تجربه کاربری وبسایت، سرعت لود مناسب هستش. خب درسته که ما قراره سئو کنیم و این سرعت لود هم خیلی مستقیم روی سئو اثر میزاره، اما بهبود سرعت لود سایت وظیفه سئو کار نیست. پس وظیفه کیه؟ وظیفه دولوپر هستش که این کار رو با درخواست شما در راستای بهبود سئو سایت انجام بده.

سئوکار و دولوپر هر دو برای یک هدف

نیاز به یک کدنویس یا دولوپر وقتی خودشو نشون میده که شما مثلا یک پروژه سئو گرفتی که سایت اختصاصی کدنویسی شده داره. خب قطعا برای پیاده سازی سئو فنی یا تکنیکال نیاز داری که یسری تغییرات تو کد سایت انجام بشه. یا نه حتی میتونه پروژه وردپرسی باشه اما خب شما وردپرس بلد نیستی یا خیلی ابتدایی بلدی، باز هم اینجا باید از یک متخصص وردپرس کمک بگیری.

از نظر من این کارا وظیفه سئوکار(که قطعا میدونید هر کدوم به کلی بخش تقسیم میشن و زیر شاخه های زیادی دارن):

  • سئو آن پیج
  • سئو آف پیج
  • بررسی سئو تکنیکال و فنی – درخواست به دولوپر برای رفع ایرادات و پیاده سازی نیازها

از نظر من این کارا وظیفه سئوکار نیست و باید از کدنویس یا یک شخص متخصص درخواست کنه که براش انجام بده (اگر وردپرس بلد باشین اکثر اینا مثل آب خوردن قابل پیاده سازی):

  • فعال بودن SSL
  • افزایش سرعت لود وبسایت
  • سایت مپ
  • بهینه بودن ساختار url ها
  • وجود بردکرامب در صفحات
  • وجود تگ h1 در صفحات
  • ریسپانسیو بودن سایت
  • قابل دسترس بودن سورس سایت برای ربات های گوگل
  • ایجاد امکان ریدایرکت، نوایندکس و کنونیکال کردن صفحات مدنظر سئوکار
  • درج صحیح کد اسکیما در صفحات
  • و…

پس حتما حواستون باشه که از همون اول با کارفرما این موضوع رو طی کنید: من فقط قراره سئو کنم و درباره مواردی که مربوط به سئو، ولی دانش فنی کدنویسی میخواد، هیچ گونه وظیفه ای ندارم و شمای کارفرما موظف هستی شرایطی رو برای من فراهم کنی که یک فرد متخصص بیاد و نیازهای من رو برآورده کنه. همچنین هرگونه دستمزد و هزینه دولوپ و تغییرات فنی سایت هم با کارفرما است.

حالا ممکنه پروژه خیلی بزرگ و سنگین باشه که قطعا یک شخص یا یک تیم فنی و دولوپ کنار سئو کار هست. یا اینکه پروژه کوچیکه و میشه با سپردن یسری کارا به صورت پروژه ای به کدنویس (متداول ترینش ثبت پروژه تو پونیشا یا کارلنسر)، نیازها رو رفع کرد.

اگه خودم بلد بودم انجام بدم؟

بعضی از دوستان سئوکار هستن که خودشون دانش کدنویسی هم دارن، حالا به هر زبانی. یا بعضی مواقع پیش میاد که سایت وردپرسیه و بچه های سئوکار خودشون متخصص وردپرس هم هستن یا انقدر پروژه وردپرسی داشتن که یسری کارا براشون راحته، که میتونن کار رو دست بگیرن و انجامش بدن. اینجا شما دوتا انتخاب داری، خودمونیشو بگم، یا میتونی اصلا رونکنی که چیزی بلدی و صرفا جهت سئو با کارفرما صحبت کنی. یا برعکس بگی که دانش کدنویسی هم داری یا مثلا متخصص وردپرسی و با یک مبلغ جداگونه کارای فنی سایت هم انجام بدی.

Two people are negotiating with each other

تجربه من و چیزایی که از سئوکارای باتجربه تر از خودم شنیدم، نشون میده که ترجیحا شما خودتون رو تو بحث فنی و دیزاین و سرعت لود و… دخالت ندین و برای خودتون دردسر درست نکنید، بهتره. خود سئو انقدر چالش داره و تمرکز از شما میگیره که به همون برسین گل رو زدین😁. بازم انتخاب با خودتون.

و اینکه شما میتونی بابت این کار از کارفرما مبلغ جداگونه (به غیر از دستمزد سئو) بگیری یا نه به عنوان اینکه داری بهش حال میدی، چیزی درخواست نکنی.

نکته داخل پرانتز: حواستون باشه بعضی مواقع کارکردن زیادی، برای خوشحال کردن یا جلب رضایت کارفرما به طور رایگان، تبدیل میشه به توقع و وظیفه. پس همیشه یا مبلغ اضافی برای کارای فنی دریافت کنید، یا خیلی واضح به کارفرما بگین که فلان چیز وظیفه من نیست و دارم لطف میکنم انجام میدم.

پیشنهاد من برای سئوکارهایی که میخوان یک قدم جلو باشن

خب تا اینجا سعی کردم بهتون بگم که تو یک پروژه واقعی شما کجای بازی هستی و کدنویسی کجا گیرت میندازه. اما اگر از من بپرسن که آیا سئوکار باید کدنویسی بلد باشه یا سئو نیاز به کدنویسی داره و بخوام یک جواب درست و درمون به این سوال بدم، میگم که:

اگر میخوای پا به دنیای سئو بزاری یا سئوکار هستی و هیچ آشنایی با کدنویسی نداری، این میتونه بهت ضربه بزنه. منظورم این نیست برو 10 تا دوره بخر و مثلا بشین پی اچ پی، پایتون و… یاد بگیر. اما سعی کن با دنیای کد خودتو غریبه ندونی و یک آشنایی اولیه باهاش داشته باشی.

وردپرس یاد بگیر

wordpress logo

به احتمال خیلی زیاد خیلی از شماهایی که دارین این مطلب رو میخونید، اولین پروژه سئو یا تمرین های سئوتون رو، روی یک سایت وردپرسی پیاده کردین. که این خیلی هم خوبه. پیشنهاد من برای کسایی که هیچ آشنایی با وردپرس ندارن هم اینه که برن و آشنا بشن و یک سایت برای خودشون بزنن و کار باهاش رو یادبگیرن. اینطوری هم وردپرس رو یاد میگیرن هم میتونید سئو رو تمرین کنید. این ویدیو رو هم پیشنهاد میکنم پلی کن و ببین.

تو دنیای امروز واقعا وردپرس قویه و خیلی از آدم هایی که برای سئو درخواست میدن، سایت وردپرسی دارن. پس وردپرس یجورایی از واجبات کار شما است. اما خب اینجا هم باز آدما به دو قسمت تقسیم میشن. یک دسته وردپرس کار مبتدی که بلد هستن مقاله بزارن، افزونه سئو رنک مث یا یواست نصب کنن، دسته بندی بسازن و محصول بارگذاری کنن.

اما یک دسته آدم هستن که درسته سئوکارن، اما وردپرس رو قورت دادن. این حالت خیلی بهتره. شما اگر بتونی کل سئو یک سایت وردپرسی رو دست بگیری، هم درآمد بیشتری خواهی داشت و هم دردسر کمتری که برای هر چیز کوچیکی نیاز به سرچ و راهنمایی داشته باشی. حالا من یک سری موارد رو تیتروار بهتون میگم که بنظرم برای سئو یک سایت وردپرسی کافیه و واقعا کارو درمیاره.

  • افزایش سرعت لود وبسایت با افزونه مناسب
  • بهینه سازی و کاهش حجم تصاویر
  • تبدیل تصاویر به فرمت webp
  • کانفیگ درست افزونه رنک مث
  • اضافه کردن اسکیما صحیح در صفحات سایت
  • کانفیگ امنیتی وردپرس
  • آسان کردن پروسه خرید برای سایت های فروشگاهی
  • پیاده سازی سیستم فیلتر در سایت فروشگاهی
  • کار با صفحه سازها
  • ساخت سایت مپ
  • کار با فایل robots.txt و درج دستورات لازم (خیلی ربطی به وردپرس نداره، برای هر سایتی لازمه)

برای آموزش دیدن وردپرس به صورت رایگان هم سایت میهن وردپرس رو بهتون معرفی میکنم که میتونه از اطلاعات تقریبا صفر بهتون کمک کنه یک سایت رو تنهایی بیارین بالا.

درباره سئو وردپرس بیشتر بخوانید: نصب این 5 افزونه سئو سایت وردپرسی رو رشد میده

html و css بلد باش

بنظرم از اولیه ترین چیزا مثل html و css میتونی شروع کنی که البته زبان برنامه نویسی نیستن اما خب زبان نشانه گذاری هستن و یجورایی همه صفحات وب با این دوتا تشکیل میشن. html محتوای صفحه رو میسازه و css هم به اون محتوا ظاهر و قیافه میده. این دوتا مورد از واجب ترین ها است که یک سئوکار باید باهاشون آشنا باشه.

یادگرفتنشون هم زیاد پیچیده نیست. با یک سرچ یوتوب میشه در عرض یک هفته کل html و css رو یاد گرفت یا اگه پیگیر قضیه باشین، حتی میتونید خودتون هم کد بزنید که این قطعا تو سئو به کارتون میاد. خودم این موضوع رو تجربه کردم و بلد بودن این دوتا خیلی جاها بدردم خورده.

برای مثال شما یسری جاها لازم داری از گزینه view page source مرورگر استفاده کنی و وضعیت کد صفحه رو چک کنی. خب قاعدتا باید بدونی تگ head چیه، تگ body چیه، تگ footer چیه. یک صفحه html از کجا شروع میشه و کجا تموم میشه، یا مثلا این صفحه چندتا تگ h1 یا h2 داره. تگ ویدیو یا صوت تو صفحه چطوری اضافه میشه و کلی موارد دیگه

با هاست و سرور آشنا شو

Multiple servers that are connected

قطعا همتون میدونید پای ثابت یک سایت خوب یک هاست و سرور مناسب و باکیفیت. بخشی از سئو هم به این برمیگرده که ربات های گوگل صفحات شما رو چطور میبینن، آیا کامل میبینن، به اون دسترسی دارن، زمان پاسخ دهی سرور به درخواست اونا چقدره و یسری سوال دیگه که لازمه شما باهاشون آشنا باشین.

پس بنظرم اگر برین سرچ کنید و درباره موضوعاتی مثل شبکه، هاست و سرور، فرایند کراول، Response و Request، رندرینگ و core web vitals مطالعه کنید به نسبت جماعت زیادی از سئوکارا جلوتر هستین و دانش فنی مناسب کارتون رو کسب کردین.

میتونی پاتو فراتر هم بذاری

چیزهایی که بالاتر بهشون اشاره کردم. بنظرم برای یک سئو کار کافیه. اما ممکنه کسی علاقه داشته باشه بیشتر یاد بگیره. خب پیشنهاد من اینه که برین و درباره این عناوین سرچ کنید. UI ،UX، زبان های برنامه نویسی سمت سرور (Back-End)، برنامه نویسی سمت کاربر. قطعا اگر علاقه مند باشید خودتون سرنخ رو پیدا میکنید و مسیر رو ادامه میدین.

این مطلب کاملا دست نویس خودم بود. البته که 99 درصد مطالب سایت ادیب پلاس رو خودم مینویسم. چون برای شما ارزش قائلم😉. امیدوارم مفید باشه و اگر نظری دارین توی کامنت بهم بگین.

علیرضا ادیب نیا

در مسیر کاریم با مسائل زیادی روبرو میشم که باید حلشون کنم. این مسائل حل شده رو با تو به اشتراک میذارم چون شاید مسأله تو هم باشه.

علیرضا ادیب نیا

در مسیر کاریم با مسائل زیادی روبرو میشم که باید حلشون کنم. این مسائل حل شده رو با تو به اشتراک میذارم چون شاید مسأله تو هم باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید