عناوین اصلی این مطلب
پیوند یکتا کجاست؟!
اگر تب تنظیمات وردپرس رو از داخل پیشخوان با موس هاور کنید، قسمتی به نام پیوندهای یکتا وجود داره که به جرئت میتونم بگم یکی از مهمترین تنظیمات وردپرسیه که باید همون اول بسم اله ردیفش کنید و تکلیف خودتونو مشخص کنید. قشنگ این محتوا رو تا انتها بخونی، همه چیز رو متوجه میشی. اولا بدونیم اصلا پیوند یکتا چیه؟! همون آدرسیه که الان توی نوار مرورگرت داری میبینی. اول اسم دامین سایت رو میزنه، یک “/” بعد هم یسری حروف فارسی یا انگلیسی، یا ترکیب حروف و عدد.

خوب اون دامین که کلا ثابته و اصلا کاری باهاش نداریم. مثلا adibplus.com همیشه این هست و فرقی نمیکنه که به کدوم حالت
https://adibplus.com
www.adibplus.com
adibplus.com
نوشته بشه. در نهایت همش به سایت ادیب پلاس منتقل میشه. اگر سایت شما با هر کدوم از حالت های بالا یک جور مختلف بالا میاد. مشکل فنی دارین و باید سریعا رفعش کنید که موضوع بحث ما نیست.
اصلا این پیوند یکتا چی هست؟
اما بعد از این دامنه همیشه یک آدرسی هست که برای هر صفحه از سایت فرق میکنه. ببینید هر صفحهای که به سایت شما اضافه میشه، حالا میخواد برگه باشه، نوشته باشه، محصول باشه و هر چیز دیگهای. یک URL (آدرس اینترنتی) یا پیوند یکتا یا Permalink (پیوند ثابت) داره. این URL در هر لحظه میلیون ها ازش ساخته میشه و داخل وب منتشر میشه که هر کدوم مربوط به یک دامین متفاوته. با این کاره که، گوگل و کاربران سایت میتونن یک محتوا رو ببینن. همچنین برای لینک دادن هم از این URL ها استفاده میشه.
تفاوت بین پیوند یکتا و Slug
اما یک موضوع رو بدونید که پیوند یکتا اون فرمت کلی که برای آدرسهای سایت در نظر میگیرم. اما slug قسمت انتهایی یک پیوند که میتونه به صورت دستی هم تغییر یا تنظیم بشه. اگر داخل یک سایت وردپرسی مطلب یا برگهای منتشر کرده باشین، قطعا با این موضوع آشنا هستین.

طبق این عکس متوجه میشین که تاریخ و ماه قابل تغییر نخواهد بود و از این قسمت فقط میتونم مقدار بعدی اون رو مشخص کنم. به صورت پیشفرض هم اگر چیزی رو وارد نکنید، عنوان صفحه رو داخلش قرار میده. همون طور که test رو برای من قرار داده.
بهترین حالت URL های سایت
حالا الان قراره بفهمیم که تنظیمات پیوند یکتا وردپرس رو چطوری انجام بدیم و آدرس صفحات رو چطوری بسازیم که بهتر باشه. مخلص کلام رو همین اول بگم برای کسی که میخواد اصل مطلب رو بگیره و بره.
بعد از اینکه وارد تنظیمات پیوند یکتا شدین، چند حالت مختلف رو میبینید و البته یکسری دکمه آبی رنگ که روی هر کدوم کلیک کنید، یسری موارد به اون کادر سفید اضافه میشه و در واقع فرمت اختصاصی شما ساخته میشه. هر کدوم رو توضیح خواهم داد.
- پیوند یکتا ساده
تو این حالت یک فرمت عددی رو خواهید داشت که به صورت ?p=15 هست و وردپرس در این حالت به صورت اتوماتیک هر عدد رو به یک صفحه اختصاص میده. این حالت خیلی از لحاظ ظاهری و البته معنایی جالب نخواهد بود. مثالی از url سایت در این حالت
http://localhost/?p=25
- پیوند یکتا روز و نام
یک ترکیب کامل از روز و ماه و سالی که دارین محتوا رو مینویسین و نام عنوانی که در نظر گرفتین. که البته این نام با همون بخش slug قابل تغییره. مثالی از url سایت در این حالت
http://localhost/2022/08/22/test/
- پیوند یکتا ماه و نام
همون فرمت قبلی با تفاوت اینکه فقط عدد روز رو حذف میکنه. مثالی از url سایت در این حالت
http://localhost/2022/08/test/
- پیوند یکتا عددی
در این حالت یک کلمه مثل “بایگانی” یا “archive” اول آدرس های شما قرار میگیره و بعدش هم یک عدد. مثالی از url سایت در این حالت
http://localhost/archive/31
- پیوند یکتا نام نوشته
بهترین حالت و پیشنهادی همهی منابع آموزشی و البته خود من این حالت هست. در این حالت هیچ چیز اضافهای به غیر از عنوان نخواهید داشت و به طور کامل هم میتونید مفهوم رو برسونید و هم لینکهای کوتاهتر و شکیلی رو خواهید داشت. مثالی از url سایت در این حالت
http://localhost/test/
- ساختار دلخواه
در این قسمت یکسری برچسب برای شما قرار داده شده تا هر طور که خواستین پیوندهاتون رو ست کنید. میتونید این برچسب هارو کپی کنید و پشت سرهم قرار بدین تا یک پیوند خاص خودتون رو بسازید. دقت کنید که حتما این کلمات باید بین دو عدد %% قرار بگیرن. برای مثال من میخوام پیوندهای یکتامو طوری بسازم که اول یک عدد و بعد هم ماه انتشار اون رو قرار بده. به این صورت
/%post_id%/%monthnum%/
داخل کادر موارد رو کپی میکنم و بعد url من تبدیل به همچین چیزی میشه
http://localhost/35/08/
من مواردی که وردپرس ازشون پشتیانی میکنه رو براتون قرار دادم تا استفاده کنید.
- %year%: سال انتشار(چهار رقم)
- %monthnum%: ماه انتشار(دو رقم)
- %day%: روز انتشار(دو رقم)
- %hour%: ساعت انتشار(دو رقم)
- %minute%: دقیقه انتشار(دو رقم)
- %second%: ثانیه انتشار(دو رقم)
- %post-id%: شناسه عددی منحصر به فرد
- %postname%: عنوان پست رو قرار میده
- %category%: دسته بندی
- %author%: نویسنده

گوگل و کاربر باهم بپسندن!
اگر اهل نت باشی، متوجه شدی که یسری سایتها پیوندهای یکتاشون، فارسیه که خیلی هم اکیه و میشه اونارو فهمید. اما خوب این همه قضیه نیست! حروف زبان فارسی از طریق مرورگرهایی که باهاشون داخل اینترنت هستیم، مثل گوگل کروم، فایرفاکس، مایکروسافت اج و اپرا، به طور مستقیم قابل تشخیص نیست و مجبورن این حروف رو به یسری کارکتر تبدیل کنن. به این کار مرورگرها percent encoding میگن. قشنگ با مثال برات بگم.
مثلا شما داخل نوار مرورگر تایپ کن (سایت/https://google.com). کاری با محتوایی که میاره ندارم. به نوار آدرس دقت کن. خوب اولش همه چیز اکیه. حالا همونو کپی کن و دوباره پیست کن داخل نوار سرچ. که میبینی اوه!!
https://google.com/%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%AA
اون آدرس به اون فشنگی، تبدیل شد به یک چیز اجق وجق. خوب تعجب نداره این کار percent encoding مرورگرها است. فرقی ام نمیکنه، هر چی فارسی باشه تبدیل میشه این کدها. تا مرورگر بتونه درکشون کنه و بشناسشون. حالا همین موضوع تو ارسال لینکها ممکنه چالش بوجود بیاره. مثلا میخوای یک لینک یا URL خاص از سایتت رو برای کسی ارسال کنی تو شبکههای اجتماعی یا مثلا داخل یک عکس یا بنر اضافش کنی. خوب قطعا نمیای همچنین چیز هچلهفتی رو بزاری.
همه اینارو گفتم که در نهایت بگم، اگر تصمیم بگیری پیوندهای یکتای سایتت رو فارسی بنویسی، باید همچین قضایایی رو هم قبول کنی. اما اگر از همون اول کار URL های سایتت رو انگلیسی قرار بدی، به هیچ وجه همچین قضایایی رو نخواهی داشت. یعنی همون مثالی که بالا زدم تبدیل میشه به این (https://www.google.com/site). حالا اگر این پیوند یکتارو بخوای جایی استفاده کنی و یا برای کسی ارسال کنی، به همین شکل تمیز و جمع و جور میمونه.
کدوم حالت برای سئو بهتره؟
اگر راستشو بخوای، تجربه سئو من میگه هیچ فرقی نمیکنه، حتی یک اپسیلون. گوگل هیچ جا نگفته که فارسی بده یا حتما باید انگلیسی استفاده بشه. ربات های گوگل براشون مهم نیست که تو URL ها رو فارسی میزنی، انگلیسی میزنی یا ترکیبی از این دوتا (که پیشنهاد میکنم نکنی همچین کاری رو). این براشون مهمه که این لینکهای تو یک ساختار منظم و درست حسابی داشته باشن. مثلا اگر از اول فارسی زدی، حالا نیای بعد دوماه انگلیسی کنی همرو. که البته این موضوع هم از راه درستش شدنیه ولی خوب دردسر داره.
در کل به نظر من انتخاب با شما است و حقیقتش من به شخصه اصلا این قضیه رو که میگن “URL فارسی برای سئو سایت فارسی بهتره” رو قبول ندارم. من خودم از روز اول تصمیم گرفتم که URL های ادیب پلاس رو انگلیسی بزنم و این هم بر اثر تجربه خودم بود. هم ساختار بهتره و هم جمع و جور تره. یجوراییام از نظر من، درک URL انگلیسی برای رباتهای کراولر راحت تره تا فارسی.
این نکته رو هم بگم که لازم نیست شمایی که این محتوا رو میخونی همین الان پاشی بری همهی URL های سایتت رو انگلیسی کنی. اگر از اول فارسی رو مبنا قرار دادی، طبق همون برو جلو و نگران نباش. هیچ مشکلی برای سئو سایتت پیش نمیاد. اما اگر سایتت رو نساختی و در حال شروع کردنی، بازم به نظر خودت برمیگرده. من هر دو رو بررسی و مقایسه کردم براتون.