در دنیای دیجیتال امروز، تولید محتوا بهتنهایی کافی نیست؛ بلکه دیدهشدن و دسترسی بهتر مخاطبان به محتوا، نقش کلیدی در موفقیت هر وبسایتی ایفا میکند. سئو (بهینهسازی برای موتورهای جستجو) یکی از مهمترین ابزارهاییست که به نویسندگان و بازاریابان محتوا کمک میکند تا مطالبشان در نتایج جستجوی گوگل بدرخشد. داشتن یک چکلیست دقیق و کاربردی برای سئو محتوا، میتواند مسیر تولید محتوا را هدفمندتر، سریعتر و موثرتر کند. برای بیشتر کردن شانس دیدهشدن محتوا بهترین کار بررسی مهمترین نکات یک چکلیست حرفهای سئو است.
در این مقاله، یک چک لیست سئو محتوا را به صورت جامع و کامل را برای شما آماده کرده ایم تا بتوانید به راحتی محتوای خود را اول برای کاربر😅 و بعد برای موتورهای جستجو بهینه کنید. دقت داشته باشید ترتیب پیاده سازی این چک لیست مهم است، پس سعی کنید طبق ترتیبی که توضیح دادم محتوا را سئو کنید تا بهترین خروجی ممکن را داشته باشید.
عناوین اصلی این مطلب
1- یادآوری مهم: درست تحقیق کلمات کلیدی کنید
تحقیق کلمات کلیدی اولین و مهم ترین گام در فرآیند سئو است. ممکن است با خود بگویید کیورد ریسرچ ربطی به سئو محتوا ندارد. بله من هم میدانم! اما جهت یادآوری خواستم به این موضوع اشاره کنم که کیورد ریسرچ درستی انجام دهید. اگر کیورد درست انتخاب نشده باشد و شما بهترین سئو محتوا زندگیتان را هم روی مطلب پیاده کنید، هیچ خروجی از آن صفحه نمیگیرید. بیشتر درباره این موضوع صحبت نمیکنم چون قبل تر در آموزش کیورد ریسرچ آن را کامل توضیح داده ام.
📌 پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: آموزش تحقیق کلمه کلیدی
2- غلط گیری املایی و نگارشی
یک نکته به شدت مهم در محتوای متنی شما، درست بودن ساختار متن است. موردی که در سطح وب کمتر کسی را پیدا میکنید که سایت موفقی داشته باشد و آن را رعایت نکرده نباشد. جدای از اینکه گوگل میتواند نگارش متن شما و اصول نگارشی آن را بررسی کند و متوجه شود. یوزر هم با مطالعه متن متوجه ارزشی که برایش قائل شدهاید میشود. پس بسیار مهم است که:
- غلط املایی نداشته باشید
- از ویرگول، نقطه و دونقطه در جای درست استفاده کنید
- متن خود را تراز بندی یا جاستیفای کرده باشید
- پاراگراف های خیلی طولانی یا خیلی کوتاه نداشته باشید
3- تگ های هدینگ (H1 – H2 – H3)
در مرحله بعد از تگ های هدینگ برای ساختار دهی محتوا استفاده کنید. تگ H1 برای عنوان اصلی و تگ های H2، H3 و… برای عناوین فرعی استفاده می شوند. محدودیتی برای استفاده از تگ های h وجود ندارد و تعداد آن وابسته به حجم محتوا است. سعی کنید ساختار پلکانی را در h ها رعایت کنید، یعنی h3 زیر مجموعه h2 و h4 زیرمجموعه h3 باشد. نکته: در اکثر قالب های وردپرسی عنوان صفحه به طور خودکار به عنوان h1 در نظر گرفته میشود، پس نیازی به ساخت تگ h1 جدا در مطلب نیست.
4- پاراگراف های کوتاه و خوانا
پاراگراف های طولانی را به چند پاراگراف کوتاه تر تقسیم کنید تا خواندن محتوا برای کاربران راحت تر باشد. خیلی مهم است که در حین سئو محتوا همیشه تمرکز شما روی کاربر باشد و خود را جای آن شخصی بگذارید که در حال خواندن صفحه شماست.
- آیا از مطالعه متن شما خسته میشود؟
- آیا چشم آن برای دنبال کردن خطوط اذیت میشود؟
پس باید بهبود بیشتری در چیدمان جملهها و پاراگرافها داشته باشید.
مطالعه بیشتر: سئو تکنیکال یکی از اصلیترین جنبه های سئو است که بر برطرف کردن ایرادات فنی و بهبود ساختار فنی سایت تمرکز دارد. استفاده از ابزارهای سئو تکنیکال میتواند کسب نتایج بهتر را آسانتر کند. مقاله بهترین ابزار سئو تکنیکال به شما در این مورد کمک میکند.
5- سایز و رنگ مناسب متن
متن شما باید از لحاظ بصری بتواند کاربر را به خود جلب کند. به تم رنگی سایت و به رنگ خود متن توجه کنید و ترکیب این دو را طوری انتخاب کنید که مکمل هم باشند و باعث خستگی چشم و دلزدگی کاربر از مشاهده طولانی صفحات سایت شما نشود. سایز فونت متون را نیز طوری انتخاب کنید که نه زیادی بزرگ باشد و باعث اسکرول بیش از حد صفحه شود، نه زیادی کوچک باشد که متن به سختی قابل مطالعه باشد. طبق منابع معتبر فونت استاندارد سایت باید حداقل 16Px باشد.
6- فهرست مطالب
برای مطالب طولانی، یک فهرست مطالب در ابتدای مقاله قرار دهید تا کاربران به راحتی بتوانند بخش مورد نظر خود را پیدا کنند. این کار از خستگی کاربر و نرخ پرش صفحه شما کم میکند و یوزر به راحتی به همان بخشی که نیاز به مطالعه دارد دسترسی دارد. البته این موضوع به تگ بندی درست تیترهای h هم وابسته است. برای اینکار میتوانید از پلاگین table of content که از مخزن وردپرس به طور رایگان قابل دانلود است، استفاده کنید.
7- استفاده از عبارات مرتبط به کلمه کلیدی در تیترها
این موضوع اجباری نیست، اما میتواند تاثیر مثبتی در سئو شما داشته باشد. سعی کنید کلمه کلیدی اصلی و البته کلمه های هم کانسپت یا هم خانواده را هم در تیترهای صفحه استفاده کنید تا بیشتر گوگل را مطمئن کنید که توانستهاید به طور کامل آن عنوان موضوعی را پوشش دهید.
8- استفاده بهینه از کلمات کلیدی
از کلمه کلیدی اصلی در طول متن به طور طبیعی استفاده کنید. شاید این موضوع در سئو 2024 خیلی کلیشه ای و بی معنی باشد. اما باید قبول کنیم هنوز هم درصد خیلی کوچکی از سئو یک صفحه را همین موضوع پوشش میدهد. سعی کنید به طور نرمال و معقول از کلمه کلیدی و عبارات مرتبط آن در دل متن استفاده کنید. هیچ عدد و مقداری برای این موضوع وجود ندارد و تشخیص آن با شما است.
به یاد داشته باشید که استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی (keyword stuffing) می تواند باعث جریمه شدن توسط گوگل شود. از عبارات مرتبط و مترادف با کلمه کلیدی اصلی نیز در متن استفاده کنید تا به موتورهای جستجو کمک کنید تا موضوع محتوای شما را بهتر درک کنند.
مطالعه بیشتر: یکی از مفاهیم اساسی در سئو، کانسپت کلمه کلیدی است. اگر در سئو کردن یک وبسایت تمام فاکتورهای لازم رو رعایت کنیم، کلی هزینه محتوا، بک لینک و چیزای دیگه کنیم، اما کانسپت کلمه کلیدی رو اشتباه در نظر بگیریم، رتبه خوبی در نتایج گوگل نخواهیم داشت مقاله کانسپت کلمه کلیدی به شما در انتخاب درست کلمه کلیدی کمک میکند.
9- محتوایی با ارزش افزوده داشته باشید
محتوای با کیفیت و منحصر به فرد یکی از مهم ترین عوامل موفقیت در سئو است. محتوای شما باید نیازها و سوالات مخاطبان را برآورده کند و ارزش افزوده ارائه دهد. اگر درباره عنوانی محتوا مینویسید که بارها قبل شما سایت های دیگر آن را پوشش داده اند، احتمالا شانس رتبه گرفتن کمی دارید، مگر اینکه واقعا آن محتوا ارزش افزودهی یونیک و خاصی داشته باشد که کاربر فقط در سایت شما آن را پیدا میکند. این ارزش افزوده میتواند شامل موارد زیر باشد:
- محتوای صوتی یا ویدیویی یونیک که توسط شما ساخته شده
- محتوای بروز و آپدیت شده با تغییرات حال حاضر آن تاپیک موضوعی
- نکته و تیریک های خاص که میتواند در آن موضوع به کاربر کمک کند
معیار سنجشتان برای کیفیت محتوا این باشد: فرض کنید اگر کاربر همزمان محتوای شما را باز کند و محتوای یک سایت دیگر را هم در همان موصوع باز کند، میتواند چیز جدید و بیشتری به نسبت رقیب شما در محتوا پیدا کند یا خیر.
10- تصاویر یونیک ارزشمند داشته باشید
تصاویر با کیفیت: در سئوی امروز شما باید برای سئو تصاویر و غنی کردن محتوا یک پا فراتر بگذارید، صرفا عکسی مرتبط با موضوع تیترهای صفحه که از اینترنت دانلود شده کافی نیست، تا جایی که میتوانید باید سعی کنید تصاویر را خلق کنید. کاربر باید جدای مطالعه متن شما، از مشاهده تصاویر هم نکته یا موضوعی را درک کند.
11- ویدیو همیشه معجزه میکند!
هر نوع ویدیویی که بتوان در صفحه قرار داد، برای سئو ارزشمند است، دراین باره وسواس نداشته باشید و با عادی ترین شکل ممکن سعی به تولید ویدیو کنید. حتی اگر در حوزه فعالیتتان ویدیوهایی وجود دارد که توسط شخص دیگری تولید شده و مانعی از لحاظ برندینگ برای شما ندارد، از آنها استفاده کنید. اِمبد از آپارات و نماشا و یوتوب یکی از آسان ترین کارهای ممکن است.
12- در محتوا فایل صوتی داشته باشید
برای محتوای خود صوت ضبط کنید و آن را در صفحه بگذارید تا کاربران از آن استفاده کنند. این موضوع هم باعث ماندن بیشتر کاربر در صفحه و هم باعث جلب اعتماد بیشتر میشود. ضبط صوت نیاز به هیچ ابزار خاصی ندارد، با گوشی موبایل هم میشود این کار را کرد. در رکوردر موبایل یا نرم افزاری مثل تلگرام ویس را ضبط کنید و با تبدیل آن به mp3 آن را در سایت خود قرار دهید.
- فشرده سازی تصاویر، ویدیو و صوت: سعی کنید هر نوع مدیایی را قبل از آپلود فشرده سازی کنید تا حجم کم تری داشته باشند و سرعت بارگذاری صفحه افزایش یابد.
- استفاده از فرمت های مناسب: از فرمت های مناسب مانند JPEG برای تصاویر با کیفیت بالا و PNG برای تصاویر با شفافیت، mp4 برای ویدیوها و mp3 برای فایل صوتی استفاده کنید.
مطالعه بیشتر: هرس محتوا، فرآیندی استراتژیک برای شناسایی، به روز رسانی، ادغام یا حذف محتوای نامناسب از وب سایت شما است. مقاله هرس محتوا را بخوانید تا بتوانید محتواهای خود را بهبود دهید.
13- URL بهینه
URLهای بهینه سازی شده به موتورهای جستجو کمک می کنند تا محتوای صفحه شما را بهتر درک کنند و به کاربران نشان دهند. در ادامه چند نکته ذکر میکنیم که به ساخت یک آدرس یا یو آر ال کمک میکند:
- URL ها باید کوتاه و توصیفی باشند و شامل کلمات کلیدی اصلی باشند.
- استفاده از خط تیره برای جدا کردن کلمات در URL ها بهترین روش است.
- از اعداد و کاراکتر های غیر ضروری که معنی و مفهوم خاصی ندارند تا حد ممکن استفاده نکنید.
- ترجیحا url را انگلیسی انتخاب کنید.
همچنین به نقل از سایت backlinko.com:
Our analysis of 11.8 million Google search results found that short URLs rank best in Google.
تحلیل ما روی ۱۱.۸ میلیون نتیجه جستجوی گوگل نشان داد که URLهای کوتاه عملکرد بهتری در رتبهبندی گوگل دارند.
14- لینک داخلی و خارجی
لینک های داخلی و خارجی به بهبود سئو و تجربه کاربری کمک می کنند. لینک های داخلی به کاربران کمک می کنند تا به صفحات مرتبط در سایت شما دسترسی پیدا کنند و لینک های خارجی به اعتبار و قابل اعتماد بودن محتوای شما می افزایند.
با توجه به محتوایی که سئو میکنید، به صفحات مرتبط دیگر در وبسایت خود لینک دهید تا کاربران بتوانند به راحتی در سایت شما گردش کنند و مطالب بیشتری را مطالعه کنند. لینک سازی داخلی عدد و رقم ندارد و کاملا وابسته به محتوا و نوع آن است. اما از لینک سازی زیادی از حد و ربات گونه خودداری کنید.
همچنین میتوانید به سایت های معتبر دیگر که درباره آن تاپیک موضوعی صحبت کردند، لینک دهید تا به موتورهای جستجو نشان دهید که محتوای شما غنی است و در رده معتبرها صحبت میکنید. البته در همه موارد پیدا کردن منبع خوب برای محتوا آسان نیست، در نتیجه اجباری هم در ساخت لینک خارجی در 100 درصد محتواها نیست.
15- تایتل و دیسکریپشن مناسب
عنوان ها اولین چیزی هستند که کاربران و موتور های جستجو می بینند. عنوان های جذاب و بهینه سازی شده می توانند نرخ کلیک (CTR) را افزایش دهند و رتبه محتوای شما را بهبود بخشند. عنوان ها باید کوتاه (کمتر از 60 کاراکتر) و جذاب باشند تا توجه کاربران را جلب کنند. پس باید زمان زیادی روی انتخاب بهترین عبارت بگذارید.
دلیل اینکه این قدم را به عنوان آخرین مورد انتخاب کردم، این بود که شما در حین سئو محتوا و انجام تمام مراحل بالا به کل دیتای صفحه اشراف پیدا کرده اید و حالا میتوانید یک تایتل بسیار جذاب بنویسید. مواردی مثل اعداد (مثلا 10 راه کار فلان چیز) و کلمات قدرتمند (مثل بهترین، رایگان، جدید) می توانند عنوان شما را جذاب تر کنند.
متا توضیحات، خلاصه ای از محتوای صفحه شما است که در نتایج جستجو نمایش داده می شود. این توضیحات می توانند نرخ کلیک را افزایش دهند. البته به اندازه تایتل اهمیت ندارد اما اگر وقت داشتید روی آن تمرکز کنید. بهتر است کلمات کلیدی اصلی در متا توضیحات گنجانده شوند و هر صفحه متا توضیحات منحصر به فرد خود را داشته باشد.
16- آنالیز و بهبود همیشگی محتوا
یکی از رمزهای موفقیت برای بهبود رتبه یک محتوا، آپدیت مداوم آن است. Google Search Console بهترین ابزار برای سنجش کیفیت محتوای شماست، بعد از انتشار محتوا، در بازه های زمانی چند هفتهای محتوا را از بابت رتبه و ctr بررسی کنید و با پیشنهادهایی که در قسمت query کنسول دارید، در صورت نیاز آن را آپدیت کنید تا نتیجه را در وضعیت صفحه ببینید. آپدیت محتوا همیشه اضافه کردن متن نیست، یک عکس، یک صوت، یک جدول یا نمودار، یک ویدیو هم میتواند جزوی از آپدیت محتوا باشد.
سوالات متداول چک لیست سئو محتوا
- چرا داشتن چکلیست سئو محتوا ضروری است؟
چکلیست سئو محتوا به شما کمک میکند تا فرآیند تولید محتوا را به صورت هدفمند، اصولی و قابل اندازهگیری پیش ببرید. با دنبالکردن چکلیست، از انجام نکات مهمی مانند انتخاب درست کلمات کلیدی، ساختاردهی مناسب محتوا، بهینهسازی فنی و توجه به تجربه کاربری اطمینان حاصل میکنید و در نهایت شانس دیدهشدن در نتایج گوگل را افزایش میدهید.
- چطور میتوان کلمات کلیدی مناسبی برای محتوا انتخاب کرد؟
برای انتخاب کلمات کلیدی مناسب، باید ابتدا هدف جستجوی مخاطب را درک کرده و سپس با استفاده از ابزارهایی مانند Google Keyword Planner، Ubersuggest یا Ahrefs، کلمات پرجستجو، مرتبط و کمرقابت را پیدا کنید. کلمه کلیدی خوب، کلیدی است که هم به موضوع محتوا مربوط باشد و هم توانایی جذب مخاطب هدف را داشته باشد.
- استفاده از تصاویر و ویدیو چه تأثیری بر سئو محتوا دارد؟
استفاده از محتوای بصری مانند تصاویر یونیک، ویدیو و فایل صوتی، تجربه کاربری را بهبود میدهد، مدت زمان حضور کاربر در صفحه را افزایش میدهد و نرخ پرش را کاهش میدهد. این فاکتورها سیگنالهای مثبتی به گوگل میدهند و به ارتقای رتبه صفحه کمک میکنند.
- پاراگرافهای کوتاه و قابلخواندن چرا در سئو مهم هستند؟
پاراگرافهای کوتاه، فضای تنفس بیشتری به چشم کاربر میدهند و باعث میشوند که متن راحتتر و سریعتر خوانده شود. تجربه کاربری بهتر باعث میشود کاربران مدت بیشتری در سایت بمانند و محتوای بیشتری را مطالعه کنند که این مورد به شکل غیرمستقیم روی سئو تاثیر مثبت دارد.
- چگونه بفهمیم محتوای ما نیاز به آپدیت دارد؟
با استفاده از ابزارهایی مثل Google Search Console میتوانید عملکرد محتوای خود را بررسی کنید. اگر متوجه کاهش رتبه، CTR پایین یا نمایش نشدن در برخی عبارات کلیدی شدید، باید محتوا را بهروزرسانی کنید. اضافهکردن اطلاعات جدید، تصحیح ساختار و افزودن مدیا مانند ویدیو یا صوت از راههای مؤثر برای آپدیت محتوا هستند.
4 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
خیلی مقاله کاربردیای بود، مخصوصاً مقاله کیورد ریسرچ که معرفی کردین خیلی به دردم خورد. متوجه شدم یه تجربه واقعیه نه فقط یه ترجمه خشک. ممنون
خوشحالم که راضی بودید درست میگید تمام مقاله های سایت تجربه واقعی هستن و بر اساس سال ها کار و تجربه شخصی نوشته شدن
دمت گرم بابت این مقاله کامل و جمعوجور! واقعاً نکاتی که گفتی خوب بود. خیلی وقته دنبال همچین چکلیستی بودم که همه چی رو مرحله به مرحله توضیح بده. امیدوارم از این مدل محتوا بیشتر بذاری
ممنون از نظر شما دوست عزیز